Morgenritualer

For noen år siden ble jeg hektet på Ayurvediske tradisjoner og begynte å utforske disse. Noen av disse ritualene som har blitt en naturlig del av min morgen er tungeskraping og Neti Pot. Neti Pot er en måte å rense nesen og innen Ayurveda kalles denne tradisjonen Jala neti. Det er en rutine som man kan gjøre hver dag eller 3-4 dager i uken.

Mange kan oppleve å være litt tett i nesa når man våkner og skylling av nesen er en enkel og billig metode. Dette gjelder også for personer med allergier, nesepolypper, bihulebetennelse eller akutte luftveisinfeksjoner (som forkjølelse eller influensa).

Saltvann:

Man kan lage saltvannet helt selv ved hjelpe av en spiseskje salt (uten jod) og blandet det ut i 1 liter med oppkokt vann. Man får da den samme konstrasjonen av salt som fysiologisk saltvann, dvs det sammen som er i alle kroppsvæskene våre. Dette saltvannet kan man oppbevare på en tett flaske og man har da saltvann for noen dager.

Personlig lager jeg enten saltvann selv eller jeg bruker Neti Salt fra Paavani. Dette er et mineralrikt salt fra Himalaya (naturlig rikt på jern, kalsium, magnesium og sink). I tillegg inneholder det eteriske oljer som eucalyptus, tea tree, peppermynte og rosmarin.

Olje:

Etter skylding av nesen med saltvann, så bruker jeg å ha litt olje i nesen. Jeg bruker en sesamolje (kjøpt på helsekosten) eller Nasya oljen fra Paavani. Grunnen til at jeg bruker olje i nesen er at den tilfører fukt og nærer slimhinnene i nesen, slimhinnene kan lett blir irriterte og tørre. Sesamolje har også antibakterielle egenskaper.

Tungeskraping:

Før jeg pusser tennene bruker jeg en tungeskraper. Dette er et Ayurvedisk rituale som fjerner uønskede toksiner og rester som kroppen har skilt ut via tungen i løpet av natten.

Sitronolje:

Hver eneste dag på tom mage (før frokost og kaffe) drikker jeg et stort glass med 1 dråpe sitronolje i. Sitronolje har en rensende og oppkvikkende effekt på luftveisproblemer, både ved inntak av oljen og ved innånding av duften av oljen. Denne oljen har også en stimulerende effekt på lymfesystemet vårt.

Dette innlegget er ikke sponset, men jeg deler av mine favoritter. Det finnes mange andre deilige og fine produkter der ute.

 

«Sharing is caring»nb_NONorwegian