Pollensesong

Jeg er selv allergiker og har i åresvis vært plaget i pollensesongen. Gjennom biologistudiene på Blindern var derfor immunologi og det å forstå hvorfor og hvordan en allergisk reaksjon oppstår utrolig spennende og relevant.

En allergi er et resultat av at immunforsvaret merker et stoff som skadelig og produserer antistoffer for å bekjempe det, noe som fører til ulike bivirkninger. En allergisk reaksjon på en plante er forårsaket av proteinholdige materialer i en plante (dvs. selve frøet, bladet eller frukten).

Gjennom min interesse for yoga og Ayurveda har jeg også lært med å støtte kroppen min gjennom naturlige verktøy. Disse har jeg i dag lyst til å dele med deg 🙂

Et av de verktøyene jeg bruker hver dag er skylling av nesa med saltvann med et nesehorn hver dag, du kan lese mer om det her.

Noe annet som jeg har testet ut og som har hjulpet meg er eteriske oljer gjennom allergi sesongen. Rene essensielle oljer inneholder ikke de komplekse molekylene som er hovedårsaken til allergi. Bare vært litt obs på at man kan få en allergisk reaksjon på eteriske oljer hvis de brukes uansvarlig. Det anbefales alltid å forstå riktig bruk av eterisk olje, uavhengig av omstendighetene. Dette er grunnen til at jeg etter å ha lest om og prøvd mange ulike eteriske oljemerker har landet på doTerra sine oljer. De tester oljene sine i uavhengige tredjeparts laboratorier og det er et unik nummer på undersiden av hver eneste oljeflaske som hvem som helst kan søke opp på internett for å se resultatet av analysene for akkurat den flasken. 

Eteriske oljer til hjelp i allergisesongen:

Peppermynte olje:

Komponentene i peppermynteolje har en sterk betennelsesdempende effekt, som også er nyttig for allergikere. I tillegg har den en slimløsende effekt på luftveiene.

Den kjemiske sammensetningen:

Hovedkomponenten i peppermynteolje er menthol. Menthol er et monoterpin med en funksjonell alkohol gruppe. Menthol hjelper kalsium kanalene i cellene til å fungere optimalt. Menthol virker også beroligende på musklene i tarmene og derfor påvirker den fordøyelsen vår positivt. Når man tar peppermynte olje internt kan man oppleve en avkjølende effekt, dette er fordi menthol aktiverer TRPM8 reseptoren (denne indikerer kulle).

Sitronolje:

Sitronolje har en rensende og oppkvikkende effekt på luftveisproblemer, både ved inntak av oljen og ved innånding av duften av oljen. Denne oljen har også en stimulerende effekt på lymfesystemet vårt.

Den kjemiske sammensetningen av sitronolje:

Sitronolje består av noe som heter monoterpin, de som finnes i sitronolje er Limonen og Beta-pinen. Disse to monoterpinene er mest kjent for sine oppløftende egenskap. Limonen virker i tillegg beroligende og Beta-pinen støtter immunforsvaret vårt.

Monoterpenes finnes også i mange andre oljer (Wild Orange, Grapefruit, Lime og Douglas Fir) i varierende grad.

I tillegg består sitronolje også av y-terpinen som er rensende.

NB! Husk at sitronolje er fotosensitiv, slik at hvis du har denne oljen på hud så vent i minst 12 timer før du eksponerer det aktuelle hudområdet for sollys.

Lavendelolje:

Eterisk lavendelolje har en svært beroligende effekt på grunn av sine kjemiske sammensetning og mange benytter den for å støtte en god natts søvn. Lavendel virker blant annet krampeløsende, muskelavslappende, slimløsende, antibakteriell, soppdrepende, betennelsesdempende, hudpleiende og fremfor alt er den et effektivt antihistamin. Anti-histamin hemme det histaminet, som er kroppens egen budbringer som utløser små betennelsesprosesser i vevet. 

De kjemiske egenskapene:

Lavendelolje består av mellom 50-200 stoffer og mange av dem hører hjemme i den kjemiske gruppen estere. De kjemiske hovedkomponentene i Lavendelolje er  og Linalool og Linalyl acetate. Linalyl acetate er en ester og felles eteriske oljer som inneholder en høy andel av estere er at de har anti-inflammatoriske egenskaper, de er ofte krampeløsende og virker mentalt beroligende.

Linalool tilhører den kjemiske gruppen alkoholer og er særlig kjent for sin evne til å redusere tristhet, engstelse og spenninger (du kan lese mer om kjemien til Linalool her) .

I allergi sesongen eller ved symptomer har jeg alle disse tre oljene i diffuseren. Jeg bruker like mange dråper av hver olje (1-2 dråper).

TriEase Softgels:

TriEase softsgels fra doTerra inneholder like mengder sitron-, lavendel- og peppermint eteriske oljer. De er satt sammen for å hjelpe resirasjonssystemet vårt under allergisesongen.

I vitenskapelige studier har sitronolje (Limonene) vist seg å styrke immunforsvaret vårt. Lavendelolje er kjent for sine beroligende og balanserende egenskaper og peppermynte olje støtte respirasjonssystemet vårt.

Man kan ta 1-2 softgels daglig gjennom allergisesongen.nb_NONorwegian