De kjemiske egenskapene til Linalool

Jeg synes det er super gøy og spennende å eksprimentere med oljer og la intuisjonen min velge hva jeg skal ha i diffuseren. Men med min faglige bakgrunn innen biologi, biokjemi og kjemi er det litt ekstra spennende å forstå hvorfor oljene påvirker meg som de gjør og lære mer om dem ved å studere deres kjemiske egenskaper. Mange synes kanskje at kjemi virker litt skummelt med mange rare forkortelser, ord og uttrykk. Det synes jeg også da jeg begynte å studere kjemi på Blindern, men når man får noen begreper under huden ble i allefall mange ting litt mer logisk og forståelig for meg.

I dette innlegget inviterer jeg deg med inn i kjemiens magiske verden for å komme under huden på en av en hovedbestanddelene i lavendelolje og hvorfor denne oljen har de beroligende egenskapene den har. I doTerras lavendelolje finnes det 20-47%* linalool og det er blant annet de kjemiske egenskapene til linalool som er med på gi lavendelolje sine egenskaper.

Eksempler på andre eteriske oljer som inneholder Linalool: Petitgrain (15-30%) *, Clary Sage (8-40%) *, Bergamot (3-20%) *, Magnolia (50-80%) *, Basil (40-80%) *, Cilantro (10-35 %) * og Coriander (60-75%) * (* doTerras referanse verdier på deres oljer).

I dette innlegget kan du lese mer om linalool og et innblikk i fra som finnes av forskning på hvordan linalool påvirker oss.

Linalool er en fargeløs, væske og det tilhører den kjemiske gruppen: acyclic monoterpener alkoholer. For å dykke videre ned i kjemien til linalool skal jeg bryte ned dette lange kjemiske navnet for å se hvordan linalool egentlig er bygget opp:

Hva betyr egentlig terpen?

Terpener er en klasse av organiske forbindelser som lages i en rekke planter (feks bartrær), men det kan også lages av enkelte insekter. Terpener er med på å gi plantene deres karakteristiske lukt.

Terpener deles inn i grupper etter antall karbonatomer og innen eteriske oljer er monoterpener (har 10 karbonatomer) og seskvitkviteterpener (har 15 karbonatomer) det som er de vanligste.

Terpener kan være åpne lineære molekylkjeder (acyclic) eller ringstrykturer (en eller flere ringer). De kan også ha ulike funksjonelle grupper.

Hvis man ser på den kjemiske oppbygningen av Linalool er det et lineær og åpent karbon skjellet, i tillegg har det en funksjonell -OH gruppe.

Hva er en egentlig en funksjonell gruppe?

En funksjonell gruppe er et atom eller en atomgruppe som karakteriserer egenskaper til en organisk forbindelse. Eksempler på funksjonelle grupper er alkoholer, organiske syrer, aminer, alkyler, aldehyder, ketoner etc.

Et molekyl kan ha en eller flere funksjonelle grupper, og de kan være like eller ulike.

Hvorfor er linalool en alkohol? 

Linalool klassifiseres som en alkohol er fordi det har en hydroksylgruppe, dvs et oksygen og et hydrogen atom, som er bundet til karbonkjeden. Generelt sett kan man se på navnet at det er en alkohol fordi navnet ender på -ol (feks. metanol, citronellol, geraniol, linalool).

Ved å se på strukturen til linalool er det kanskje litt enklere å skjønne hvordan det er bygget opp. Her måtte jeg frem med mitt gamle molekyl byggesettet for danne meg et 3D bilde av det kjemiske formelen C10H17OH. Det har også alltid hjulpet meg å bygge de kjemiske strukturene med hendene mine istedet for å bare se på bilder av det. Linolool har 10 karbonatomer (svarte), 17 hydrogenatomer (hvite) også har den en funksjoner -OH-gruppe hvor oksygenatomer er rødt og hydrogenatomet er hvit.

Hvorfor virker eteriske oljer som som inneholder Linalool beroligende på oss?

Forskere ved Kagoshima Universitetet publiserte i 2018 (Harada et al, 2018) en artikkel hvor de hadde forsket på hvordan mus som ble eksponert for linalool viste tegn på mindre angst.

Den vitenskapelige forklaringen på dette er at linalool interagerer med nevrotransmitteren GABA (gamma-aminobutyric-acid/gamma-amino-smørsyre). GABA er et viktig dempende signalstoff i hjernen og ryggmargen, i dette tilfellet vil det roe ned hjernen og nervesystemet vårt. Dermed vil også kroppen føles mer avslappet.

Det som skiller dette forskningsarbeidet fra tidligere forskning er at disse forskere kunne forklare hvordan linalool «kommer inn» i kroppen. Gjennom sitt arbeid har disse forskerne funnet ut at mus som ikke hadde luktesans, ikke opplevde de samme beroligende egenskapene ved å lukte på lavendel som mus med normal luktesans. Dermed beskriver denne forskingsartikkelen for første gang at det er de olfaktoriske nevronene i nesen som er helt sentrale i hvordan linalool påvirker kroppen vår. Tidligere har man antatt at linalool ble tatt opp via blodstrømmen i lungene.

Når lukten treffer olfactory nevronene, blir det sendt en beskjed til et sted i hjernen som heter luktelappen («olfactory bulb» – turkis på bildet), luktelappen ligger i et område av hjernen hvor minner og følelser lagres. Når lukten treffer olfactory nevronene, blir GABA reseptorene aktivert ved at GABA binder seg til reseptorene og dette aktiverer en beroligende effekt. Det sendes videre beskjed til andre deler av nervesystemet og hele kroppen blir dermed avslappet.nb_NONorwegian