De kjemiske egenskapene til Limonen

Limonen er et monoterpen og man finner monoterpener i nesten alle eteriske oljer. Monoterpener består av 10 karbonatomer, de er små og de reagerer veldig raskt i nærvær av varme og luft. Monoterpener brytes også raskt ned fordi de er små og mye mindre komplekse strukturer enn andre kjemiske forbindelser. Noe annet som er interessant med monoterpener er at de kan passere gjennom cellemembranene, dette er fordi de er så små at de «sniker» seg mellom fettlipidene i cellemembranene.

Limonen består av 10 karbonatomer og 16 hydrogenatomer og det tilhører derfor tilhører den kjemiske familien alkener. Alkener er navnet på en type organiske forbindelser som kun inneholder karbon- og hydrogenatomer. Et annet fellestrekk for alkener er at de har minst en dobbeltbinding mellom to karbonatomer. På bildet under kan du se den kjemiske oppbygningen til limonen:

Limonen finnes i to forskjellige former; L-limonen og D-limonen. Disse to formene er speilbilder av hverandre kjemisk og har de samme egenskapene, men forskjellige lukter. «D» -versjonen lukter vanligvis som en sitrusfrukt og brukes i matvarer, rengjøringsprodukter og skjønnhetsprodukter. «L» har en mer sur terpentin lignende duft blandet med furu og brukes ofte som et alternativt løsemiddel for rengjøringsprodukter.

Navnet limonen har sitt opphav fra «sitron» og «kalk», siden det oftest finnes i skallet på sitrusfrukter. Den vanligste kilden for limonen hvis man skal bruke denne kjemiske forbindelsen i matvarer eller kosmetikk er appelsinskall. Men ekstraherer da limonen fra skallet på appelsiner før det blir sendt gjennom et dampavtrekk. I denne prosessen vil andre kjemiske forbindelser også skilles ut av skallet, men dampen komprimeres ned og deretter vil oljen «flyte» til toppen hvor den kan samles opp.

Hvilke eteriske oljer finnes limonen i?

Green Mandarin (63-85% *), Bergamot (20-55% *), Wild Orange (80–97% *), Tangerine (80–99% *), Grapefruit (90–97% *), Lemon (55–75% *), Lime (40–70%*), Black Pepper (9–25% *) og Frankincense (5–20% *),

Som man ser av prosentandelen av limonen i de eteriske oljene over, så er det høyest andel av limonen i sitrus oljene. Felles for alle oljene som inneholder limonen er at disse oljene er oppløftende, de inspirerer oss, de begeistrer, virker forfriskende og opplivende.

* doTerras referanse verdier for deres oljer.nb_NONorwegian