Sommer og Pitta tid

Ayurveda er et gammel helhetlig helsesystem som beskrives av tre grunnleggende Doshaer og alle mennesker har ulik grad av disse. De tre Doshaene er Vata, Kapha og Pitta. Vata har hovedsakelig med bevegelse av kroppen å gjøre, Kapha med strukturen og Pitta styrer blant annet forbrenningen.

Fra juni til august er det Pitta tid og man kjenner igjen varmen fra ilden om sommeren. Ilden symboliserer en transformerende energi og naturen er i full blomst. Dette er en tid for fruktbarhet og en tid hvor ting fullbyrdes.

Om sommeren kjenner du sikkert på lysten til å være mye ute, særlig på solfylte dager her i Norge. Dette er ofte en periode hvor vi er svært sosiale og omgåes mange andre mennesker.

Kjennetegn hos mennesker som har mye Pitta:

Dette er mennesker som har moderat bygning, handler i moderat tempo, liker ikke når det er for varmt, har en rask fordøyelse, lærer og husker i moderat tempo, kan bli veldig lett irritabel, sover ca 7-8 t om natten, de er driftig og skarp, har tynt rødt hår, rødlig hud, fregner og føflekker og kan bli tidlig skallet/få grå hår tidlig.

Pitta og elementene:

Pitta består av ild og litt vann. Dette gir pitta egenskaper som varme, skarphet, og den ildens lidenskap. Dette er egenskaper som også karakteriserer mennesker med mye Pitta i seg både fysisk og mentalt.

Mennesker med mye Pitta har virkelig har evne til å gjennomføre ting. Mennesker med mye Pitta i seg er ofte optimister og livsglade mennesker som ser få hindringer i livet.

Pitta styrer all forbrenningen i kroppen vår, i tillegg til varmeproduksjonen, stoffskifte, hormonproduksjon og fordøyelsen.

En Pitta i balanse har normal kroppsvarme, en god fordøyelse, glansfull hud, mye energi og har en skarphet over seg. Mens hvis Pitta kommer ut av balanse kommer er det ild elementet som dominerer og da vil man kunne oppleve svært høy kroppsvarme, å bli lett irritabel, hudproblemer og/eller problemer med fordøyelsen. For å komme tilbake i balanse for pitta kan det å huske å ta pauser, forankring, være på sjøen eller gå på ski kjøle ned ild elementet i pittaen og bringe inn elementer fra vann og jord.

Verktøy i Pitta perioden:

  • Vannmelon: inneholder masse vann slik at det er med på å hindre dehydrering. I tillegg virker det avkjølende.
  • Kokosolje: hvis du driver med tørrbørsting om modningen, så har kokosolje en avkjølende effekt samtidig som det er en lett olje (dvs at den trekker raskt inn i huden).
  • Peppermynte olje: har en unike effekten på oss at den både virker avkjølende og oppkvikkende. Det er helt fantastisk å ha peppermynte olje i diffusoren på varme dager/kvelder hvis du føler deg overopphetet. Opplever du å bli trøtt/daff på ettermiddagen så lukt litt på peppermynte olje i stedet for å drikke en ekstra kopp med kaffe. Peppermynte oljen virker oppkvikkende.
  • Husk å ta pauser, både i skyggen og sosialt.


nb_NONorwegian